Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση !!
Είναι απλώς η φυσιολογική εξέλιξη κατά την οποία το πέρασμα του χρόνου, επηρεάζει το μηχανισμό προσαρμογής του ματιού. Γι’ αυτό και αφορά σε περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους στη γη.
Το ανθρώπινο μάτι έχει από τη φύση του τη δυνατότητα να βλέπει πολύ καλά μακριά, καθώς και να εστιάζει σε ενδιάμεσα και σε κοντινά αντικείμενα. Για παράδειγμα, ενδιάμεση θεωρείται η απόσταση από την καρέκλα του γραφείου μας έως την οθόνη του επιτραπέζιου υπολογιστή, ή από την καρέκλα του φαγητού έως το πιάτο μας. Κοντινή είναι η απόσταση που μας χωρίζει από το βιβλίο που διαβάζουμε είτε καθιστοί, είτε ξαπλωμένοι, ή από το κινητό που κρατάμε στο χέρι μας για να διαβάσουμε ένα μήνυμα.
Η φύση έχει προικίσει τον άνθρωπο με τη δυνατότητα να «αυτορυθμίζει» τη δύναμη του φακού που υπάρχει μέσα στο μάτι, ώστε να προσαρμόζεται σε ενδιάμεση ή κοντινή όραση, όπως κάνει ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής που έχει αυτόματη εστίαση.
Όταν ο μηχανισμός αυτός αρχίζει να αδρανεί επειδή παύει πια να είναι τόσο εύκαμπτος, κάτι που ξεκινά συνήθως από την ηλικία περίπου των 35 ετών και ολοκληρώνεται γύρω στα 50, τότε εμφανίζεται το σύμπτωμα της πρεσβυωπίας. Ο άνθρωπος, δηλαδή, δυσκολεύεται να εστιάσει σε κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα η ανάγνωση ενός μηνύματος στο κινητό για παράδειγμα, να είναι δύσκολη. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως στοιχείο της πρεσβυωπίας, είναι ότι σταδιακά επιδεινώνεται και έτσι, συνήθως, από την ηλικία των 45 ετών και μετά, η ανάγκη για γυαλιά είναι επιτακτική.